Dobro došli na web trgovinu Bio trgovina Herceg. Molimo Vas da se

Vaša košarica :
0 proizvoda ukupno : 0,00 kn
Vaša košarica je prazna!
Proizvod
Nazovite nas!

Broj telefona: 01/3750 806

SODIUM-NATRIJUM ASKORBAT 500 G

135,00 kn
With shipment DOSTAVA - GLS OTOCI for 80,00 kn

Availability: In stock

Količina:

Najvažnije funkcije vitamina C u tijelu su:

metabolizam, proizvodnja i održavanje zdravlja fibroznog kolagena
održavanje zdravlja krvnih žila, napose kapilara
održavanje zdravlja zubi, kostiju i hrskavičnog tkiva
proizvodnja nekih hormona i neurotransmitera kao što su dopamin, adrenalin i noradrenalin
zaštita vitamina E od oksidativnih promjena
apsorpcija i dostupnost željeza u tijelu
stimulacija imuniteta tijela
proizvodnja karnitina
antioksidantske funkcije
zaštita od bilo koje vrste stresa
razgradnja kolesterola

Vitamin C i katarakta
Oko 98% krute mase leća oka sastoji se od proteina. Ti su proteini prilično dugotrajni, no starenjem se ipak oštećuju i mijenjaju. Promijenjeni i oštećeni proteini gomilaju se u oku i uzrokuju zamućenje leća. Istraživanja pokazuju da su, što se tiče nastajanje katarakte, za leće najopasniji svjetlost i visokoenergetske grupe kisika kojima se proteini izlažu tijekom cijelog života.Da bi se izbjegla oštećenja leće priroda nas je opskrbila zaštitom protiv takvih oksidiranja u obliku antioksidanata koji se nalaze u tekućinama koje štite i oplahuju leće oka.

Glavni antioksidanti u tekućinama oka su vitamin C i glutation.

Vitamin C, zubi i desni
Zdravlje desni i zuba ovisi o kolagenu, koji pak jako ovisi o vitaminu C. Jedan od glavnih znakova nedostatka vitamina C jest sklonost oštećenju i krvarenju desni. Krvarenje desni jedan je od prvih znakova skorbuta. Osim toga što je prijeko potreban za izgradnju desni, vitamin C štiti i od karijesa jer je potreban za izgradnju i zdravlje dentina, tvari gušće od kostiju koja izgrađuje zub. U nedostatku vitamina C zubi su podložniji nastanku karijesa.

Obrambeni sustav tijela
Vitamin C priznat je kao antivirusno i antibakterijsko sredstvo još godine 1951. i 1952. kada su ga dr. Klenner i dr. McCormick predložili kao takvog i ponovno ranih 1970-tih godina kada ga je priznao i uveo u upotrebu dvostruku nobelovac, prof. dr. Linus Pauling. Vitamin C stimulira naš obrambeni sustav i štiti tijelo od različitih infektivnih bolesti kao što su prehlada i gripa, hepatitis, ospice i vodene kozice, mumps, virusna upala pluća, herpes zoster, herpes facialis, upala želuca, neke vrste meningitisa i virusna mononukleoza. Jedan od vrlo bitnih zadataka askorbinske kiseline u imunitetu tijela svakako je i ta da štiti vitamin E od oksidacije. Vitamin E je isto tako važan element u obrambenom sustavu tijela.

Vitamin C i kolesterol
Vitamin C ima velik utjecaj na razinu kolesterola u tijelu jer je nužan u njegovom metabolizmu, tj. u njegovoj razgradnji u žučne soli. Ta razgradnja kolesterola u žučne soli, kako istraživanja na životinjama pokazuju, vrlo je smanjena ukoliko postoji manjak vitamina C. Uz to, istraživanja na životinjama jasno pokazuju da nedostatak vitamina C uzrokuje stvaranje aterosklerotičnih naslaga u krvnim žilama životinja kojima ovaj vitamin nedostaje.

Vitamin C i apsorpcija željeza
Vitamin C pospješuje apsorpciju organskog željeza. Anemija zbog nedostatka željeza može se razviti unatoč tome što u organizam možda unosimo dovoljno organskog željeza jednostavno zato što se željezo u takvom obliku teško apsorbira. Zbog toga vitamin C može biti koristan u terapiji onih oblika anemije koji nastaju zbog nedostatka željeza.

Ostali korisni učinci vitamina C
Jedna od veoma važnih funkcija vitamina C njegovo je pozitivno djelovanje u zacjeljivanju rana. Osim toga, ovaj vitamin je neophodan tijelu i kod bilo kakvog oblika stresa, bio on fizički, kemijski ili emotivni. Nadalje, kao što je rečeno, zbog svoje funkcije u razgradnji histamina vitamin C pomaže i protiv svih vrsta alergija.

Simptomi deficita
Bolest kliničkog nedostatka vitamina C naziva se skorbut. Ukoliko se na vrijeme ne liječi, zubi mogu postati klimavi i sami od sebe ispadati, razvijaju se rane i infekcije na koži koje ne mogu zacijeliti jer je vitamin C neophodan za normalno zacjeljivanje rana. Krajnji rezultat skorbuta je smrt zbog dezintegracije, raspada tkiva i unutarnjih i vanjskih krvarenja. Visoki kolesterol u krvi može također biti prisutan i uzrokovati aterosklerozu jer je vitamin C nužan za razgradnju kolesterola. Najčešći simptomi nedostatka vitamina C u tijelu su:

krvarenje desni
suha koža
smanjena sposobnost zacjeljivanje rana
paradentoza
zubni karijes
apatija i razdražljivost
smanjeni broj bijelih krvnih stanica
infekcije
artritis
anemija

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Cookie postavke mogu se kontrolirati u vašem pregledniku. Nastavkom pregleda ovih web stranica slažete se sa korištenjem kolačića. Više možete pročitati ovdje. More details…