Laneno brašno sadrži puno vlakana, bjelančevina, vitamina i mineralnih tvari. Pošto sadrži bjelančevine, preporuča se i vegetarijancima. Lan je dobro koristiti zbog brojnih blagotvornih učinaka na očuvanje zdravlja, a brašno koje se proizvodi od njega može djelomično ili potpuno zamijeniti u receptima navedenu količinu brašna. Tijekom proizvodnje lanenog brašna prvo se iz sjemenki lana hladnim prešanjem izvlači ulje, a nakon toga one se melju u fino brašno. Laneno brašno također sadrži veliku količinu magnezija. Njegova primjena je raznolika. Možemo ga koristiti za zgušnjavanje jer ima sposobnost upijanja velike količine vode i masti. Kod pečenja, dio zadane količine brašna možemo zamijeniti lanenim brašnom jer se time povećava nutritivna vrijednost hrane. Laneno brašno također potpomaže čišćenje organizma. Još u antičko doba je bilo poznato da zbog smetnji u probavi mogu nastati razne bolesti. Smatra se da od Hipokrata potječe izreka „smrt vreba u crijevima“. Obzirom da ima blago laksativno djelovanje, moguće ga je koristiti i za tretiranje simptoma zatvora. Bezglutenski proizvod.