Dobro došli na web trgovinu Bio trgovina Herceg. Molimo Vas da se

Vaša košarica :
0 proizvoda ukupno : 0,00 kn
Vaša košarica je prazna!
Proizvod
Nazovite nas!

Broj telefona: 01/3750 806

ET ULJE TAMJAN ARAPSKI 5 ML

70,00 kn
With shipment DOSTAVA - GLS OTOCI for 80,00 kn

Availability: In stock

Količina:

Botanički naziv: Boswellia carteri

Porodica: Burseraceae

Mirisnu smolu tamjana oduvjeku su upotrebljavali svi narodi. Kao jedan od darova koje su mudraci donjeli Isusu spominje se i u Bibliji. Prvobitno se upotrebljavao za dimljenje u religioznim obredima starih naroda. U 5. st.p.n.e. Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjenog tamjana sa medom protiv kašlja i bolesti pluća. Arapski liječnici upotrebljavali su ga za liječenje rana i zaustavljanje krvarenja, u Kini se koristio kao lijek protiv gube. U 10. st. Avicena je je preporučao tamjan kao lijek protiv tumora, čireva, a kao lijek koristila ga je i Hildegard von Bingen.

Osim kao lijek i sredstvo za dimljenje u religioznim obredima, tamjan je bio poznat ikao cijenjeno kozmetičko sredstvo. Kraljica od Sabe i Kleopatra koristile su ga kao kozmetičko sredstvo za njegu kože i kose, a Egipćanke su od tamjanove smole radile crnilo za crte oko očiju. Kako je bio vrlo cjenjen kod starih naroda vrijednost mu je svojedobno bila jednaka vrijednosti zlata, pa je služio i kao sredstvo plaćanja. Kako ga nije moguće uzgojiti, jer je vjeran svojem staništu, tamjan je i danas vrlo cijenjen. Na tržištu se obzirom na zemlju porijekala mogu naći: arapski, indijski i koptski tamjan.

Indikacije i djelovanje:

Indiciran je kod stanja astme i bronhitisa, naročito ako su povezane sa stanjem nervne napetosti, jer produbljuje dah i olakšava disanje. Ima analgetski učinak pa ga korisitmo kod reumatskih i menstrualnih bolova, pokazuje i protutumorska djelovanja pa ga koristimo i u tretiranju tegoba uzrokovanih tumorima. Spada u ulje odabira u tretiranju nervne i duševne napetosti, nesanice, mentalne uznemirenosti i napetosti. Koristi se i kao glavni sastojak mnogih pripravaka za njegu suhe i ispucale kože. Nezaobilazan je kao pomoć pri meditaciji, molitvi, kontemplaciji, jer smanjuje mentalno brbljanje i umiruje um. Sposobnost tamjana da umiri i relaksira, istovremeno razbistrujući um, ali i umirujući kakofoniju u glavi čini ga pogodnim za osobe današnjice koje „misle sto na sat“.

Tamjan smiruje i daje priliku sagledavanja situacije na miran i staložen način, oslobađa nas prevelike vezanosti bilo za materijalna dobra, duhove prošlosti ili bilo koji drugi vid pretjerane vezanosti. On snaži i krijepi, te otvara vrata našoj zaboravljenoj duhovnosti, olakšava povezivanje sa svojim višim ja i univerzumom.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Cookie postavke mogu se kontrolirati u vašem pregledniku. Nastavkom pregleda ovih web stranica slažete se sa korištenjem kolačića. Više možete pročitati ovdje. More details…